Au început emoțiile pentru candidații care susțin examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă. Astăzi, 19 august, au început probele scrise, iar prima dintre ele este cea la Limba și literatura română. Proba a început la ora 9:00, iar la scurt timp subiectele pe care elevii le-au primit au ajuns în mediul online. Se pare că de această dată, elevii de la real au fost puși în dificultate, iar subiectele nu au fost unele prea ușoare.
Peste 33.000 de candidați susțin de luni, 19 august, probele scrise de la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2024, potrivit calendarului de examen. Mai exact, în această sesiune sunt înscriși 33.600 de candidați, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani. Prima probă a început, iar așa cum s-a întâmplat și în vară, subiectele au ajuns imediat pe internet. Iată ce i-a pus în dificultate pe elevi de această dată.
(CITEȘTE ȘI: BAC toamnă 2024. Azi este proba la Limba și literatura română. Când se depun contestațiile)
Așa cum spuneam, astăzi, candidații au susținut proba la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9:00, iar în doar câteva minute subiectele pe care elevii le-au primit au ajuns și în mediul online. Pentru moment nu este cert cum informația s-a scurs, însă imaginile cu subiectele par să fie dintr-o sală de clasă. Ei bine, dacă cerințele tot au ajuns în mediul online, putem spune că elevii nu au avut un examen prea ușor.
La ultimul subiect, cel mai greu, elevii de la real au trebuit să scrie un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic. Ei au avut de ales între Mihai Eminescu și George Bacovia, fapt ce i-a pus în dificultate pe mulți. De obicei, poezia nu se numără printre preferințele elevilor, iar aceștia au senzația că un astfel de subiect pică destul de rar, așa că mulți nu prea acordă atenție acestor opere atunci când învață.
Așadar, cei care au presupus că nu o să le cadă la examen un text poetic au picat într-o adevărată capcană, căci nu au scăpat de ce se temeau. Cel mai probabil, mulți dintre cei care au susținut astăzi proba la Limba și literatura română au ales la subiectul al III-lea opera lui Mihai Eminescu, aceasta fiind ceva mai accesibilă comparativ cu cea a lui George Bacovia.
„Când vine vorba despre topul preferințelor pe care elevii le au pentru subiectele de bacalaureat, poezia se situează pe ultimul loc. În schimb, le convin de minune subiectele care se bazează pe texte narative. Poezia este mai greu de abordat. Necesită explicații suplimentare în zona stilistică, unde elevii nu sunt foarte receptivi. Poezia displace pentru că de multe ori este abstractă.
Subiectul al treilea înseamnă particularitățile unui text poetic studiat aparținându-i lui Eminescu sau Bacovia. Deci, s-au putut orienta către oricare dintre textele din programă. Cred că mulți dintre elevi au ales poezia lui Eminescu. Textele sunt mai ușor de abordat, elevul poate să redacteze acel eseu de 400 de cuvinte fără prea mari probleme. Romantismul vine cu o nuanțare vizibilă a temelor, a sentimentelor, în timp ce simbolismul este mult mai abstract. Elevii înțeleg destul de greu raportul acesta dintre simbolul care poartă o anumită stare, un anumit sentiment. La romantici, în schimb, sentimentele sunt mult mai evidente, mult mai ușor de urmărit. La simboliști, pentru că deja cu ei se intră în poezia modernă, lucrurile sunt mult mai sofisticate”, a declarat profesoara de Limba română Ruxandra Achim, potrivit adevarul.ro.
(VEZI ȘI: BAC toamnă 2024. Când se dau probele și când se afișează rezultatele finale)